tiistai 21. toukokuuta 2013

Raparperikiisseli


Raparperin kasvu- ja elinvoima on valtava
Raparperikiisseli kuuluu kevääseen. Pakastearkussani on paljastunut kerros, jossa on viime kesän raparperipussukoita. Ne lähtevät kompostiin, sillä jos tuorettakin raparperia on tarjolla, kuka koskisi pakastettuihin. Nyt en aio pakastaa palaakaan. Teen kiisselin näppituntumalla, mutta esimerkiksi Kotilieden sivuilla annetaan ohjeeksi


250 g (5 dl)paloiteltua raparperia
1 lvettä
1 dlsokeria
4-5 rklperunatärkkelystä
2 dlraparperi- tai mansikkamehua
koristeluun:
1-2 dlkermaa

Kuori ja paloittele raparperit. Keitä raparperipaloja vedessä 10 minuuttia. Sekoita tärkkelys 2 desilitraan mehua. Anna pulpahtaa ja jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele kiisseli vaahtonokareilla.
Jos pakastimessa on viime kesän mansikoita, ne sopivat mainiosti raparperikiisseliin ja nopeuttavat sen jäähtymistäkin.

Raparperia nyt kuitenkin vain on niin paljon, että tein raparperihilloa pari pientä purkkia, se on tosi hyvää vaniljajäätelön kanssa. Tämäkin hyvä ohje Kotilieden sivuilta

1 kgpaloiteltua raparperia
5 dlhillosokeria
1 dlfariinisokeria
minttua, kanelia, kardemummaa
kokonaisia mausteneilikoita tai inkivääriä
  1. Mittaa paloiteltu raparperi ja sokeri kattilaan. Lisää joukkoon mauste. Neilikat ja kardemummansiemenet on hyvä sitoa sideharsonyyttiin tai sulkea teepallosiivilään, jolloin mausteet on helppo poistaa keitoksesta.
  2. Keitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä 20 minuuttia. Jaa hillo puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa leivonnaisten täytteenä, viilin, jogurtin tai jäätelön kanssa. Hillo sopii hyvin myös jäädykkeen mausteeksi.
Nytpä olisikin kiva kuulla parhaita raparperiohjeita, sellaisia, joita tekee mieli tehdä uudelleenkin. On sääli jättää liian vähälle käytölle tätä vähään tyytyvää, hurjana kasvavaa vihannesta (onko se vihannes? ei se hedelmäkään ole). Pistä siis paras ohjeesi jakoon, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti