Keittiössä

Ruokablogilistan kärjessä-->

Chili

Löysin mahtavan Sweet Chilihillon ohjeen Rajamäen sivuilta. Tein täsmälleen ohjeen määrillä ja sain tulokseksi kolme ja puoli Pirkan öljyyn säilöttyjen fetajuustojen purkillista. Hillo on makeaa ja tulista ja todella hyvää, paljon parempaa kuin valmis Sweet Chilikastike. Tätä kannattaa tehdä kun paprikat ovat halpoja ellei kasvata niitä itse. Tein tästä hillosta erittäin maukkaan salaattikastikkeen lisäämällä hilloon saman määrän öljyä ohuena nauhana reippaasti vatkaten, esim. desi molempia, mausteeksi voi lisätä yrttejä tai sitruunapippuria jos haluaa.

Herne

Pekoni-hernepasta

Innostuin etsimään herneohjeita, kun näyttää siltä, että hernettä tulee sankkokaupalla. Pekoni-hernepasta on helppo ja herkullinen ja lisäksi nopea ruoka. Maistuu ainakin perheen ei-kasvissyöjille.

Kesäkurpitsa

Marinoidut kesäkurpitsat

Kun kesäkurpitsakausi alkaa, yksi resepti ei kalahda minnekään. Tämän päivän kesäkurpitsat pääsivät marinointiliemeen ja siitä uusien perunoiden, sipulien ja grillatun kanan kaveriksi. Yhdistin kaksi reseptiä ja vielä muokkasin niitä johtuen saatavilla olevista mausteista. Marinoiduisssa kesäkurpitsoissa on yleensä runsaasti valkosipulia, jota en tietenkään muistanut ottaa mukaan kasvimaalta. Limemarinoidut kesäkurpitsat taas ovat niin raikkaita, että sopivat kesäpäivän aterian osaksi. Paistoin kesäkurpitsaviipaleet, ripottelin niiden päälle limen kuorta, suolaa, mustapippuria, hiukan silputtua chiliä ja mintun lehtiä. Liemen tein öljystä, limemehusta ja hunajasta. Siellä ne nyt marinoituvat, mutta maistuivat heti kättelyssä tosi hyviltä.

Kesäkurpitsafetapiirakka

Koska liioittelin aika paljon marinoitujen kesäkurpitsojen määrässä, tein niistä piirakkaa feta-juuston kanssa. Eli raastetun kesäkurpitsan sijaan laitoin sinne pilkotut marinoidut kurpitsat. Laitoin myös ihan tavallista juustoraastetta parmesanin sijaan. Hyvää tuli!

Kesäkurpitsalasagne

Kesän ensimmäinen kesäkurpitsalasagne maistui tosi hyvälle. Sopii karppajallekin, vaikka itse en heihin lukeudu. Tämä on siitä kiva ruoka, ettei tarvitse tehdä monessa astiassa kastikkeita. En malttanut hiostaa kurpitsasiivuja kovin pitkään ja laatikkoni oli melko kosteaa, siksi keitin uusia perunoita vielä lisäksi, lasagne käy niille kastikkeeksi.

Kesäkurpitsavuoka

Tein kesäkurpitsasta uunivuoássa laatikontapaisen ruoan kesäkurpitsalasagnen innoittamana. Siitä tuli yllättäen hyvä. Saattaa olla, että jossain on ihan oikeakin ohje tähän sapuskaan, minä laitoin siihen, mitä jääkaapissa sattui olemaan. Raastoin 2 keskikoista kesäkurpitsaa monitoimikoneella, jos olisin älynnyt tuoda palstalta sipulia, olisin varmaan laittanut sekaan sellaisen. Raaste kulhoon ja sekaan 2 isoa valkosipulinkynttä puristettuna, teelusikallinen suolaa, mustapippuria myllystä, 1 kananmuna ja juustoraastetta juustokannikan lopusta. Lisäksi minulla oli jäänyt 2dl jauhelihatomaattikastiketta, lätkäisin senkin joukkoon. Koska löysin kuivattua purjoa, ripautin sitä hiukan joukkoon, kuivattu sipulikin on varmaan hyvää, ajattelin, että se sitoisi mahdollista ylimääräistä nestettä. Mossö uunivuokaan ja hiukan juustoraastetta päälle, uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi ja vielä 150 asteeseen sen aikaa, että näyttää sopivalta, olisikohan minulla ollut vajaan tunnin. Maistui tosi hyvältä eikä ollut vetinen. Minulla kyllä oli kauhea nälkäkin, mikä tahansa olisi ehkä maistunut hyvältä.

Paistettu kreikkalainen salaatti

Tässä paistoksessa on melkein samat ainekset kuin kreikkalaisessa salaatissa, siksi lisäänkin siihen vielä muutaman oliivin. Syömisessä tarvitaan vaaleaa leipää, johon voi imeyttää vuoan pohjalle kertyvän maukkaan liemen.

Kesäkurpitsapihvit

Olen tehnyt kesäkurpitsasta pihvejä eri tyyleillä. Viimeisessä Yhteishyvässä oli kesäkurpitsahalloumipihvien ohje ja se näytti lupaavan helpolta. Olikin helppo, mutta en saanut pihvejä oikein pysymään kasassa.

Parhaat pihvit tein broilerijauhelihasta ja kesäkurpitsasta vähän tämän Hörvelön ohjeen mukaisesti. Eli jauhoin broilerin lihan monitoimikoneessa (meidän kaupasta ei saa valmista broilerijauhelihaa) ja lisäsin muut aineet, en tosin turvottanut korppujauhoja nesteessä, koska kesäkurpitsasta tulee aika paljon nestettä.

Ja kaipa pihveiksi voi kutsua paistettuja ja maustettuja kesäkurpitsaviipaleita. Tai grillattuja.

Kesäkurpitsasosekeitto

Kesäkurpitsa sopii tosi hyvin nopeisiin sosekeittoihin. Sitä on helppo maustaa erilaisilla yrteillä, esim. tällä sivulla olevan lipstikkakeittoon voi hyvin laittaa perunan sijaan kesäkurpitsaa.  Hyvä perusohje sosekeitolle on tässä. Paitsi, että minusta tuo raastamistyövaihe on turha, sen kun vain paloittelee ja kypsänä soseuttaa sauvasekoittimella. Nykyään on erilaisia maustettuja ruokakermoja, ne sopivat hyvin sosekeittoihin.

Kesäkurpitsalettujen ohje löytyy "Eilistä paistoa"-blogista.

Kesäkurpitsasäilykkeitä

Kesäkurpitsasitruunahilloa teen aina pienen annoksen. Se on hyvää vaikka paahtoleivän päällä tai juuston kanssa.

Dansukkerilta löytyy vähän erilaisia kesäkurpitsasäilykkeitä. Kesäkurpitsa käy myös kaikkiin kurkkusäilykkeisiin kurkun sijaan.

Kesäkurpitsa-sipulirelissi

500g kesäkurpitsaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
Mausteliemi:
1dl väkiviinaetikkaa
1dl vettä
2rkl suolaa
2dl sokeria
5 kokonaista valkopippuria murskattuna
kourallinen lehtipersiljaa

Raasta kesäkurpitsa ja kuori ja hienonna sipulit. Mittaa kattilaan mausteliemen ainekset persiljaa lukuunottamatta. Kiehauta liemi ja lisää joukkoon kurpitsa, sipulit ja persilja. Anna maustua 15 minuuttia. Purkita, sulje ja säilytä viileässä. Relissi säilyy hyvänä ainakin 6 kuukautta. Samalla ohjeella syntyy myös kurkkurelissi.

Kesäkurpitsasipulisalaatista tykkäävät ainakin hunajan ystävät.

Nyt keväällä pakastimen pohjakerrosta penkoessani löysin viime syksyisen kesäkurpitsa-tomaatti-sipuli- valkosipuli-paprika-paistoksen. Sehän maistui hyvältä, en muista mitä siihen laitoin mausteeksi, mutta olettaisin sen olevan ratatouille-ohjeella tehty (paitsi, ettei minulla ollut munakoisoa).

Kesäkurpitsaa voi säilöä myös kuivaamalla:
Pese kesäkurpitsat ja leikkaa pitkittäin neljään lohkoon. Viipaloi lohkot noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi. Pane ohuemmat tyvipalat ja paksuimmat kärkipalat erikseen, sillä ne kuivuvat hiukan eri aikaa. Kuivana kesäkurpitsa napsahtaa poikki taivutettaessa. Desiin kuivaa tuotetta tarvitaan 350 - 400 g tuoretta tuotetta. Kuivatetut kasvikset säilytetään valolta suojattuina, ilmatiiviisti pakattuna ja viileässä. Ennen ruuanvalmistusta niitä liotetaan pari tuntia vedessä: Liotusvettä vain niin paljon, että kasvikset peittyvät ja liotusvesi käytetään ruokaan.
Kuivatetuista ruoka-aineista on paljon reseptejä Raija Hentmanin keväällä ilmestyneessä: Herkutellen luonnossa -kuivatuotteista kunnon eväät -kirjassa. www.reissureppu.fi
ko. kirjasta seuraava ohje:

Kesäkurpitsariisi katkarapujen kera (kahdelle)
2 dl kuivattua kesäkurpitsaa
0,5dl kuivattua purjoa
2-3 valkosipulin kynttä
1,5 dl jasmiiniriisiä
1 mm paprikaa
1 mm mustapippurirouhetta
1/4 mm chiliä
2,5 dl vettä
1 dl valkoviiniä
1 dl kuivattuja katkarapuja  (= 200 g pakastettuja)

Pakkaa ja liota katkaravut erikseen. Kaada vesi ja liotetut vihannekset kattilaan. Lisää riisi, hienonnettu valkosipuli sekä mausteet kun vesi alkaa kiehua. Kaada valkoviini kattilaan, kun lähes kaikki neste on haihtunut. Lisää vettä tarvittaessa. Sekoita joukkoon katakaravut, kun riisit ovat kypsiä. anna katkarapujen kuumentua kunnolla ennen tarjoilua.
( Ko. ohjeessa mm tarkoittaa maustemittaa, joka on 1 millilitra eli käytännössä ripaus.)

 

Korianteri

Yrtit olen kylvänyt terassilla oleviin ruukkuihin. Hyvin ne kasvavatkin. Korianteria kylvin, koska tiesin sen kasvavan nopeasti, mausta en ole koskaan innostunut. Yritin poistaa tätä antipatiaa valmistamalla ohjeen mukaan korianteri-jugurtti-kastiketta ja koriantericouscousia, nämä tarjosin broilerin kanssa. Jos pitäisi korianterista niin olisi varmaan ollut hyvää.

Nyt täytyy lisätä, että tarjosin korianteri-jugurttikastiketta seuraavana päivänä henkilölle, joka pitää korianterista ja hän kehui sitä kovasti.

Kurkku


Teresa Välimäen kirjassa "Purkissa" on ohjeet kurkun säilöntään:

Mustaherukkaiset maustekurkut

1,5kg avomaankurkkuja
mustaherukanlehtiä
kruunutilliä
Mausteliemi:
9dl vettä
2,5dl sokeria
1,5rkl suolaa
15 kokonaista maustepippuria
1tl sinapinsiemeniä
2dl väkiviinaetikkaa

Pese kurkut ja viipaloi ne. Lado kurkkuviipaleet purkkiin kerroksittain mustaherukanlehtien ja tillin kanssa. Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 10 mimnuuttia. Lisää joukkoon etikka ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Kaada mausteliemi kurkkujen päälle niin, että ne peittyvät. Säilytä viileässä. Ovat valmiita syötäviksi parin viikon kuluttua.

Lisäänpä tähän pari viikkoa myöhemmin kommentin. Avasimme tänään kurkkupurkin ja olivat erittäin hyviä. Minä en kaatanut lientä kuumana kurkkuviipaleiden päälle niin olivat tosi mukavan rapsakoita. Eikä ollut liian etikkaista niinkuin monesti tuppaa käymään.

Kurkkurelishiä tein kesäkurpitsasipulirelishin ohjeella.

Kurpitsa


Jos yksikin kurpitsa kasvaa kunnolla, kurpitsan kanssa on pulassa. Olen tehnyt kurpitsasta hilloa sitruunan kanssa, mutta ei sitäkään pysty kilokaupalla syömään. Löysin Sillä Sipuli-blogista Taivaallisen herkullisen kurpitsarisoton ohjeen ja se oli kyllä hyvää. Tosin en tarjoillut sitä kurpitsasta vaan ihan lautaselta, hyvin teki kauppansa.

Tällä ohjeella aion tehdä kurpitsaspagettia kunhan Herculekseni tuottaa hedelmää.

Kaiku lifestyle-sivuilta nappasin Sirpan kurpitsajäätelöohjeen. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.

Kurpitsajäätelö


1 purkki kookosmaitoa


1/3 kuppia vaahterasiirappia tai hunajaa
15 tippaa Steviauttetta (voi korvata hunajalla) 
 1 kuppi soseutettua kurpitsaa
1 tl kanelia
Ripaus merisuolaa, muskottipähkinää, neilikkaa ja inkivääriä 
Laita kaikki ainekset tehosekoittajaan tai blenderiin ja sen jälkeen jäätelökoneeseen. Mikäli et omista jäätelökonetta, laita seos pakastimeen ja sekoittele sitä muutamaan kertaan ennen kovettumista.

Mausteinen kurpitsakeitto

6 annosta

2 kpl sipulia
4 kpl valkosipulinkynttä
150 g omenaa (suomalainen)
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl currytahnaa
1 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)
1/2 kpl tuoretta chiliä (suikaloituna)
1 kg kurpitsaa (paloiteltuna)
6 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
1/2 kpl limettiä
1 rkl hunajaa
Kuori ja silppua sipulit, valkosipulit ja omenat. Kuullota ison kattilan pohjalla sipulit ja omenat öljyssä.
Lisää joukkoon currytahna, inkivääri ja chili. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan.
Lisää kattilaan kurpitsat sekä kasvisliemi ja kuumenna. Anna keiton porista hiljalleen noin 30 minuutin ajan.
Soseuta keitto ja sekoita joukkoon kookosmaito, limetin puristettu mehu ja hunaja.
Kuumenna ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Voit ohentaa mausteista kurpitsakeittoa halutessasi vielä kasvisliemellä.
•Koristele kurpitsakeitto kookoskermaraidoilla ja korianterinlehdillä.
•Keitä kurpitsasoppaa tuplamäärä, se vain paranee lämmitettäessä uudelleen.

Linkki: http://www.maku.fi/resepti/mausteinen-kurpitsakeitto#ixzz2fBN6mw8b
Kaikki Maku.fi:n reseptit ovat ammattilaisten ruokatoimittajien testaamia. Voit myös helposti esittää asiantuntijoille omia ruoka-aiheisia kysymyksiä ja kommentteja!

Lipstikka

Lipstikka on ihana kevään merkki. Siitä saa korjata satoa jo toukokuussa ja alkukesän herkkuja on lipstikkakeitto huippuhelpolla reseptillä. Parasta keittoa saa pehmeistä, nuorista juuri auenneista lehdistä. Kuivattelen lipstikkaa talveksi ja ripottelen sitä melkein jokaiseen keittoon, onhan se yksi liemikuution mausteosakin.

Lynx kehuu valmistamaansa lipstikkasuolaa tavallista suolaa maukkaammaksi. Sen kyllä uskonkin.

Maa-artisokka

Tämän ohjeen kopsasin Savea ja papuja-blogista. En ole kokeillut, mutta näytti herkulliselta.


QUICHE LORRAINE MAA-ARTISOKASTA


Pohja:
250g vehnäjauho (jos haluaa, osa grahamjauhoa)
125g voita
1 muna
3 rkl vettä
1tl suolaa
1tl yrttiseosta


Täyte:
250g kuorittua maa-artisokkaa
2 keltasipulia
2 rkl voita
2 munaa
1 1/2 dl kuoukermaa
1 1/2 tl suolaa
valko- ja viherpippuria


1. Sekoita jauhot ja voi. Lisää joukkoon muna, vesi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa tunti.
2. Kuullota sipulit ja maa-artisokat pannulla voissa pehmeäksi. Jäähdytä.
3. Sekoita joukkoon muna, kuohukerma ja mausteet.
4. Levitä 2/3 taikinaa vuuan pohjalle ja reunalle. Kauli lopusta taikinasta kansi.
5. Kaada täyte vuokaan ja laita kansi päälle. Ummista reuna.
6. Paista 180 astetta 10 min, sitten 150 astetta 40 min. En oikein saanut väriä piiraaseen. Ehkä pitäisi pitää kuumemmassa hetken.
7. Nautitaan lämpimänä salaatin kanssa.


Palsternakka

Palsternakka on aivan huippu juures. Se menee ihan hukkaan keittojuureksena, koska siinä on hieno, mieto maku ja mukava rakenne. Kerään palsternakkareseptejä varastoon syksyä varten vaikka yllättäen palsternakkamme olivat melko suuria jo näin heinäkuun loppupuolella.

Kotilieden palsternakkareseptejä:

Palsternakkavuoka
Uunijuurekset
Sieni-palsternakkapiirakka
Peruna-palsternakkagratiini
Rosmariini-palsternakkaleipäLämmin juuresvuoka
PalsternakkasämpylätJuurespatee
Kasvispihvit

Teen usein uunijuureksia, joskus perunan kanssa, joskus ilman. Hunajaiset uunijuurekset ovat hyviä, vaikka niissä olisi vain palsternakkaa ja porkkanaa. Ja tietenkin sipulia.



Papu

Papureseptejä löytyy vaikka kuinka paljon, mutta niissä käytetään yleensä kuivattuja papuja. Tuoreiden papujen käytöstä kaipaisin lisää reseptejä. Tosin itse nakkelen niitä sinne tänne, keittoihin, patoihin, lisukkeeksi, salaattiin jne. Aivan ihanaa on pekonin kanssa paistetut vihreät pavut, mutta linjat eivät salli herkutella kovin usein. Vasta kerätyt ja keitetyt pavut maistuvat myös voisilmän kanssa ihanilta. Perunasalaattiin minusta pavut sopivat hyvin ja sinne voi heittää pavut myös pakasteesta. Pari papureseptiä löytyi Tuoreverkon sivuilta.

Papua sisältäviä ruokaohjeita, jotka löytyvät Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta:

Punajuuri

Punajuuri sopii hyvin Aura-juuston kanssa, kokeile vaikka.

Raparperi

Aivan ihana raparperipiirakka Maku-lehden mukaan. Sain tätä piirakkaa niin, että puolet jauhoista oli korvattu spelttijauhoilla. Huippua.

Raparperipiirakka

Hans Välimäen kehumaa raparperipiirakkaa: pohjataikinaa tuli sen verran reilusti, että sain siitä pohjat kahteen piirakkaan, täytetaikinaa tein puolitoistakertaisen annoksen kahteen piirakkaan. Kyllä se hyvää oli vaikka vaniljajäätelö olikin kaupasta. Seuraavalla kerralla korvasin päällystaikinan kerman sitruunamehulla ja siitä tuli melkein vielä parempaa.

Raparperipiirakka porkkanapiirakan tapaan

6-7 raparperin vartta
4dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhetta
1tl jauhettua kanelia
200g voita tai margariinia
4 munaa
3dl sokeria
2tl vaniljasokeria

Kuorrutus
50g voita/margariinia
1 paketti Valio Koskenlaskija-sulatejuustoa
3,5dl tomusokeria

Paloittele raparperi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaneli. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää raparperi, voisula ja jauhoseos. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa n. 25 min tai kunnes kypsä.

Kuorrutus: Sekoita huneenlämpöiset sulatejuusto ja voi, se käy helposti tehosekoittimessa. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja leikkaa ruuduiksi. Voit koristella piirakas pähkinä-/mantelirouheella tai kookoshiutaleilla.

Raparperimuffinssit , 20kpl

Näitä ruotsalaisen helpon ohjeen mukaan tehtyjä raparperimuffinsseja voi tarjota sellaisenaan, mutta myös esim. sitruunanmehu-tomusokerikuorrutettuina.

150g voita
2dl hienoa sokeria
3 munaa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1tl kardemummaa
2,4dl vehnäjauhoja

Raparperitäyte:
150g raparperia
0,5 rkl vehnäjauhoja
2rkl hienoa sokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita munat yksitellen rasva-sokeriseokseen. Sekoita jauhot, mausteet ja leivinjauhe ja lisää muna-rasvaseokseen. Paloittele raparperi ja sekoita niihin jauhot ja sokeri ja lisää tämä seos taikinaan. Jaa takina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa n. 15min.



Oliskos seuraava leipomus raparperimansikkapiirakka.


Herkulliselta vaikuttaa myös perunajaunoista tehty gluteiiniton paparperipiirakka. Nämä ruotsalaissivut ovat siitä kivat, että reseptit on kuvitettu vaihe vaiheelta.
Raparperichutney

Raparperichutney Maku-lehden ohjeella. Tämä on hyvää kun vain muistaisi ottaa ruokapöytään. Melko samanalainen ohje on Hellapoliisilla, jota kokeilin myös, mutta jota jouduin soveltamaan jonkin verran, tässä alkuperäinen ja minun versio.

Raparperichutney Hellapoliisin mukaan

400 g raparperia paloiteltuna
eli 5-7 vartta
1 iso sipuli silppuna,
minulla ei ollut edes sipulia joten laitoin kuivattuja sipulihiutaleita ison kourallisen
1 rkl tuoretta inkivääriä,
arvatkaa oliko tuoretta? laitoin siis jauhetta
2 dl muscovado-, tai fariinisokeria,
tässä kohti piti turvautua siirappiin, laitoin 1dl:n
½ dl vadelmaviinietikkaa tai muuta viinietikkaa,
siis muuta eli valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi,
huh, jotain sentään ohjeen mukaan
1 tähtianis,
ei puhettakaan, en korvannut millään
1 kanelitanko,
hmm..eikös jauhe aja saman asian
pieni pala punaista chilipaprikaa,
lorautin Sweet Chili-kastiketta
2 ½ dl hillo-marmeladisokeria,
JES, hillosokeria löytyi!

Mittaa kaikki ainekset samaan aikaan kasariin ja anna kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia.
Kuori pinnalle mahdollisesti muodostuva vaahto.
Laita jääkaappiin kiinteytymään.

Ja vielä Riitan mausteinen raparperichutney

Raparperihillo

Tein vielä satsin raparperihilloa. Minun hillossa ei ollut tuota minttua kun en muistanut tuoda kasvimaalta, täytyy varmaan vielä kokeilla yksi annos mintun kanssa. Maistui kuitenkin hyvältä jätskin kanssa.
Raparperimarmeladi

Koti ja puutarha-lehdessä oli kiva raparperimarmeladiohje:

500g raparperia

250g sokeria

1 dl vettä

2 suikaletta luomusitruunan kuorta

1 vaniljatanko


Raparperit palasiksi, kattilaan veden, sokerin, sitruunankuoren kanssa. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kattilaan, tanko myös kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, sekoittele välillä, anna kiehua pari minuuttia miedolla lämmöllä. Kaada steriloituihin purkkeihin.

Raparperikiisseli

Raparperikiisseli kuuluu kevääseen. Pakastearkussani on paljastunut kerros, jossa on viime kesän raparperipussukoita. Ne lähtevät kompostiin, sillä jos tuorettakin raparperia on tarjolla, kuka koskisi pakastettuihin. Nyt en aio pakastaa palaakaan. Teen kiisselin näppituntumalla, mutta esimerkiksi Kotilieden sivuilla annetaan ohjeeksi


250 g (5 dl)paloiteltua raparperia
1 lvettä
1 dlsokeria
4-5 rklperunatärkkelystä
2 dlraparperi- tai mansikkamehua
koristeluun:
1-2 dlkermaa

Kuori ja paloittele raparperit. Keitä raparperipaloja vedessä 10 minuuttia. Sekoita tärkkelys 2 desilitraan mehua. Anna pulpahtaa ja jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele kiisseli vaahtonokareilla.
Jos pakastimessa on viime kesän mansikoita, ne sopivat mainiosti raparperikiisseliin ja nopeuttavat sen jäähtymistäkin.

Raparperihillo

Raparperia nyt kuitenkin vain on niin paljon, että tein raparperihilloa pari pientä purkkia, se on tosi hyvää vaniljajäätelön kanssa. Tämäkin hyvä ohje Kotilieden sivuilta

1 kgpaloiteltua raparperia
5 dlhillosokeria
1 dlfariinisokeria
minttua, kanelia, kardemummaa
kokonaisia mausteneilikoita tai inkivääriä
  1. Mittaa paloiteltu raparperi ja sokeri kattilaan. Lisää joukkoon mauste. Neilikat ja kardemummansiemenet on hyvä sitoa sideharsonyyttiin tai sulkea teepallosiivilään, jolloin mausteet on helppo poistaa keitoksesta.
  2. Keitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä 20 minuuttia. Jaa hillo puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa leivonnaisten täytteenä, viilin, jogurtin tai jäätelön kanssa. Hillo sopii hyvin myös jäädykkeen mausteeksi.

Raparperijälkiruokia

Raparperipannacotta. Ei kun paranee. Tätä tarjoan vierailleni huomenna!

Mukavia raparperikompottiohjeita Olemme puutarhassa-blogissa

Raparperikakku

Eiköhän vain jääkaapin perukoille ollut jäänyt purkki viime kesäistä raparperihilloa. Ei sitä poiskaan voinut heittää, joten tein kahvikakun ohjeella raparperikakun. Eli laitoin appelsiinimehun tilalle raparperia ja jatkoin kermaa tilkalla maitoa. Raparperi sopii oikein hyvin kahvikakkuun (jota minun ei suinkaan tarvitsisi itse syödä, vararavintoa on jo ihan riittävästi).

Retiisi

Sain palstanaapuri Kaijalta pussillisen retiisejä. Hellepäivänä ei viitsikään kokata hellan ääressä, joten tein vilpoiseksi ateriaksi tonnikalasalaatin, johon laitoin paljon enemmän retiisejä kuin ohjeessa. Hyvää!

Vadelma

Vadelmasta parasta on tietysti vadelmahillo. Sen teen ihan perinteisesti (jos nyt hillosokeri on perinteistä). Lättyjen kanssa vadelmahillo ja kermavaahto...nammm (oikeasti minun pitää vaälttää edes ajattelemasta moisia herkkuja, ne ovat välittömästi pullistelemassa vyötärössä.

Viinisuolaheinä

Koska viinisuolaheinä kasvaa ihan itsestään ja on monivuotinen, oli pakko yrittää tehdä siitä jotain. Löysin erilaisia keitto-ohjeita, mutta koska meillä oli lohi odottelemassa valmistusta, tein viinisuolaheinästä kastikkeen. Aika perussellaisen: kuullotin pannulla sipulin ja lisäsin pilkotut viinisuolaheinän lehdet (saa olla reilusti, minulla ehkä sellainen 2 litran pussi), puolikkaan kasvisliemikuution ja ruokakerman. Pikkuisen lisäsin sitruunapippuria. Maistui hyvältä paistetun lohen kanssa.

Seuraavaksi kokeilen sitä suolaheinäkeittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti